dilluns, 8 de setembre del 2014

Pgm 45: Pere Figueres

El dissabte 26 de juliol de 2014 vam conversar amb en Pere Figueres.

A les vinyes del Rosselló s'hi fa bon vi: vi dolç, garnatxa, moscat, però també bones cançons. Concretament a Pontellà hi ha un vinyater, amant de la poesia, que des de finals dels 60 ha construït una obra de trobador sòlida i de gran coherència i dignitat artística. Una obra estretament lligada, des dels seus incis, a l'univers poètic de Jordi Pere Cerdà (1920-2011) (Premi d'Honor de les Lletres 1995).

Si la Terra Ferma té en Xavier Ribalta com a gran musicador de Poesia, Barcelona als 70 va tenir en Ramon Muntaner, o darrerament formacions com Túrnez & Sesé han tornat a posar en voga especialitzar-se en musicar els nostres grans poetes, la Catalunya Nord té en Pere Figueres.

El desembre passat ha publicat "Ocells" (Terra fonda, 2013), un disc dedicat monogràficament al llibre "Ocells per a Cristòfor" de Cerdà. Una obra de gran bellesa que porta la personalíssima mirada de la Natura del poeta a unes cançons de gran sencillesa però amb molta màgia, i és que els arranjaments que li ha fet el seu guitarrista Gérard Méloux li donen a l'obra un so com de 'música de cambra' tot i que la instrumentació és reduïda (veu, guitarra, bandúrria i llaüt).

Durant l'hora que va durar la conversa també vam dedicar uns minuts a parlar dels altres dos motius pels quals ha estat notícia en Pere darrerament: la reedició dels seus tres primers vinils en un únic cd titulat "Olors de vida" (Discmedi, 2014), i de la seva participació a "Cantem Giné" (Adiu ça va, 2014), l'homenatge col·lectiu que una norentena d'artistes han fet al seu company de generació Joan-Pau Giné (1947-1993).

(Foto: Pere Figueres cantant al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà el 30 d'agost de 2008)