dilluns, 29 de setembre del 2014

Pgm 40: Franca Masu

L'11 d'agost de 2012 vam prendre un vermut amb la Franca Masu als estudis de Punt 6 Ràdio.

A l'emissió número 40 del programa vam tenir la sort i el plaer de conversar amb aquesta gran veu de la Mediterrània. Una revisió moderna, personal i viable de la tradició musical de L'Alguer que confirma, un cop més, aquell aforisme de Francesc Pujols que citava sovint en Salvador Dalí: "Que no hi ha res més universal que allò que és ultralocal".

Durant 58 minuts vam conversar amb aquesta creadora que té la gran habilitat de saber trobar les aigües subterrànies que connecten les músiques d'arrel. Les seves cançons són selectes destil·lacions de música algueresa, música napolitana o, fins i tot, fado portuguès o tango argentí.

És per aquest motiu que sovint se la compara amb la seva admirada Maria del Mar Bonet o la fadista Dulce Puntes. Però, en la nostra modesta opinió, l'obra de la Franca té una característica que la fa única en el seu context: l'utilització d'una certa metodologia jazzística a l'hora d'elabrorar i arranjar les seves cançons, i, sobretot, en l'ús molt sovint d'improvitzacions vocals en la línia del que en el món del jazz s'anomema Scat. Per aquest motiu, a nosaltres ens agrada dir que la Franca és l'Ella Fitzgerald algueresa i, per extensió, de la cultura catalana.

Durant la conversa vam escoltar cançons de "10 anys" (Aramúsica, 2011), el disc que resumeix en directe tota la seva obra, i vam tenir el privilegi d'escoltar i d'estrenar radiofònicament (!) una cançó del seu proper disc que està previst que s'editi aquest novembre (Gràcies Franca !) .